mobil menu
ara

Salep Çeşitleri

Salep Çeşitleri

Salep, orkideler familyasına ait Ophyrus, Orchis, Dactylorhiza, Serapias vs. cinslerinden kimi bitkilerin toprak altındaki yumrularından elde edilir. Ülkemizde daha çok Serapias ve Orchis Ophyrus türleri kullanılmaktadır. Çiçeklenme zamanlarında çapayla sökülerek toplanan salep yumruları su ile yıkanarak temizlenir. Ardından ipe dizilerek ya da dizilmeden su ya da sütle kaynatılırlar. Salep yumruları açık havada kurutularak ve sonrasında öğütülerek toz halini alırlar. Elde edilen toz salep, kullanılacak hale gelen saleptir. Peki, salep çeşitleri neler?

Salep Çeşitleri Nelerdir?

Salep kış aylarında hemen hemen herkesin aklına gelen, çok sevilen ve lezzetli bir içecek olarak öne çıkar. Hem dondurma hem de içecek hammaddesi olan salebin ülkemizde tüketimi çok yüksektir. Ayrıca, üretim yerlerine göre farklı salep çeşitleri bulunmaktadır. 
Türkiye’de çok bilinen meşhur salep çeşidinden biri Bucak Salebi olmaktadır. Burdur ilinin ilçesi olan Bucak'ta Salebin Borsası vardır. Bucak’ın toros dağları eteklerindeki yerlerin ikliminden, yeryüzü şekillerinden ve havasından dolayı burada yetişen salebin tadı bambaşkadır, Meşhur Bucak Salebi olarak da bilinmektedir.. Daha sonra Maraş salebi de çok bilinmektedir. En büyük sebebiyse Maraş dondurmasının hammaddesini oluşturmasıdır. Bunların yanında Muğla, Antalya, Akdağ Madeni Hakkari, Muş, Van, Siirt ve Kastamonu yörelerinin salepleri de bilinen saleplerin arasında yer almaktadır. 
Salep yetiştiriciliği ile yüksek kazançlar elde edildiğinden son yıllarda çok popüler hale gelmiştir. Kışın sıcak bir içecek olarak tercih edilse de saleplerin büyük bir kısmı dondurma yapmak için kullanılır. Bu da yaz aylarında salebe olan talebi artırır. 

Yetiştirme Yerlerine Göre Salep Çeşitleri

Salep ile ilgili bilinmesi gereken en önemli ve salep fiyatını etkileyen etmenlerin en başında gelen bir faktör vardır. Bu da salebin yetişme alanıdır. Genel olarak ikiye ayrılırlar. Bunlardan birisi yüksek dağlarda yetişen dağ salebi diğeri çayırlarda yetişen çayır salebidir. 

(Kaynak) İçeriği ekleyen: Bucak Salep | BURDUR
tarih icon 20.05.2021 tarihinde eklendi
Haber 1066 gündür   okuna sayısı icon 743 defa görüntülendi

Firmalardan Son Dakika Haberler

firma haberleri FirmaHaber; Birlikte daha güçlüyüz. Kurumunuz, İşletmeniz veya Firmanız ile ilgili haber ve bilgileri en doğru şekilde paylaşabileceğiniz bir sayfa. Haber değeri taşıdığını düşündüğünüz bilgileri bizlerle paylaşabilirsiniz. İlgili yöneticilerin denetimi sonucunda haberinizi yayına almak için hazırlayacağız. Son dakika haberler veya diğer tüm gerekli bilgiler için Firma Haber. Sosyal medyada takip edin, @firma.haber
son dakika haberler

© 2019 / 2023 - firmahaber.com • Ücretsiz Haber EkleKünyeİletişim [ Reklam ]