Salep kimin içeçeği?
Salep kimin içeceği araması internette en çok yapılan aramalardan birisidir. Bizde bu aramalara cevap vermek, insanların bu meraklarını gidermek için bu yazıyı derledik.
Salep Türk İçeçeği Mi?
Salep ile ilgili yazılı kaynaklarda Türklerle ilişkisine bolca yer verilmiştir. İbni Sinanın El Kanun Fit Tıp eserinde, eski risalelerde "Macunu Şahi" adıyla salepe yer verilmiştir. Bu adlandırma sebebiyle Maraş dondurması eskiden içinde "Padişahın Macunu" var diyerek satılmıştır. Şarap gibi alkollü içeceklerin yasaklanmasıyla eski zamanlarda daha da öne çıkan salep,içecek olmasının yanı sıra saray mutfağında da Anadolu kültüründe önemli bir yer edinmiştir.
Kış günlerinde içimizi ısıtan tarçınla buluştuğunda karşı konulmaz bir lezzeti ve kokusu olan salep tüm dünyada tüketilmekte olup genel olarak beğeni ve ilgi toplamayı başaran bir içecektir. Salepin ana maddesi orkidenin toprakaltı yumrularından elde edilir. Orkideler güzel kokusu, ihtişamlı güzellikteki çiçeğiyle ve sağlığa faydaları ile sevilen bir çiçek türüdür. Ülkemizde yetişen orkide çeşitlerinin 40 kadar çeşidinden salep elde edilir. Bu orkide türleri ülkemizin farklı bölgelerinde yetişmektedir. Yetiştikleri koşullara ve türlere göre salebin kalitesi de değişmektedir.
Elde edilmesi oldukça zahmetli olan salebin 1 kilogramı için yaklaşık 2600 kök orkide gereklidir. Salebi elde etmek için yabani orkidelerin yumruları bir sonraki sene de hasat edilebilmek için hasar verilmeden toplanır. İpe dizilerek veya serilerek gölge bir alanda kurutulur. Daha sonra taş değirmenlerde toz haline getirilir. Salep; ülkemizde en çok Burdur’un Bucak ilçesinde ünlenmiştir. Muğla, Milas, Isparta, Antalya, Kahramanmaraş, Van, Kastamonu, Taşköprü ve Safranbolu’da da yetişmektedir. Ülkemizde bu yörelerde yetişen salep birçok alanda kullanılmakta ve insanların tüketimine sunulmaktadır. Kullanım alanları arasında içecek salep, dondurma yapımı ile sağlık alanında kemik ağrılarının giderilmesi,çocuklarda İshal kesici, kuvvet verici gıda olarak ve kozmetik sayılabilir.
(Kaynak) İçeriği ekleyen: Osman YILMAZ | BURDUR